Vogels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vogelsoorten

Havik - Goshawk - Accipiter Gentilis
 

De havik leeft van nature vaak op het grensgebied van bos en open land. De kleur is bij eerstejaars vogels bruin - bruinrood, met een crème kleurige borst met bruine verticale druppels, en veranderd tijdens de eerste muit naar bruin - bruingrijs, met een lichtere borst met horizontale strepen. Als de vogel ouder wordt verkleurd hij vaak naar grijs, grijs-blauw op de rug, en worden de strepen op de borst smaller. De kleur van de ogen veranderd van licht geel, naar oranje, tot dieprood bij oudere vogels. Zeker de volwassen vogels hebben een opvallende witte wenkbrauw streep.

De havik leeft van vrij grote prooien zoals konijn, fazant, Vlaamse gaai, ekster en houtduif tot soms haas toe, De mannelijk vogels, die een flink stuk kleiner zijn als de vrouwelijke, vangen ook kleinere prooien. De havik vangt zijn prooi door deze te verrassen, en maakt hierbij gebruik van de natuurlijke dekking.
 

Voor de lage vlucht wordt de havik door velen als ideale jachtvogel gezien, omdat hij enorm snel is, en een ongekend doorzettingsvermogen heeft. Vanwege zijn bouw, is het de ideale vogel om door dichte begroeiing te vliegen. Doordat de havik vroeger altijd wel iets op tafel bracht, kreeg deze al snel de bijnaam "de koksvogel".

 

De havik is op dit moment in Nederland nog steeds de enige toegelaten jachtvogel voor de lage vlucht, maar door z'n zeer neurotische karakter niet de meest makkelijke vogel.
 

 


 

Woestijnbuizerd - Harris Hawk - Parabuteo Unicinctus

 

De Harris hawk of woestijnbuizerd, is een roofvogel met een vrij makkelijk karakter, en is redelijk makkelijk te trainen. Hierdoor wordt de Harris regelmatig een goede "beginnersvogel" genoemd. Hij is er in 3 ondersoorten, de kleinste is Parabuteo unicinctus unicinctus, Parabuteo unicinctus harrasi, welke in contrast met de eerste, volwassen een volledig donkere borst heeft, en Parabuteo unicinctus superior, welke de grootste is.

 

De Harris is afkomstig uit de "semi" woestijnen van midden en zuidelijk Amerika, waar ze in groepsverband leven en jagen als groepsdier. De jongen van het vorig jaar blijven bij hun ouders, en observeren en assisteren bij het voeden van de jongen van het volgende jaar.

 

Voor de valkerij bied dit de mogelijkheid om met meerdere vogels op een prooi te vliegen. Dit betekend echter niet, zoals velen denken, dat meerdere vogels zich op 1 prooi storten, maar dat degene die het eerst bij de prooi is, deze zal slaan, waarna de rest er omheen zal landen. In de praktijk resulteert dit in een paar goed oplettende ogen, die zo nodig klaar staan om te assisteren. Een Harris zal ook goed presteren als hij alleen gevlogen wordt. Het is een zeer veelzijdige vogel die geschikt is om zowel op pluim als haar te jagen, dit gebeurt meestal vanaf de handschoen.
 

De Harris is een intelligente vogel, die vanaf het begin de juiste stimulans nodig heeft, gebeurt dit niet, dan is de kans groot dat het een eigenzinnige vogel wordt, die veel meer moeite zal hebben om nieuwe dingen aan te leren. Het is een gevoelige vogel, die met een zachte hand moet worden opgevoed. Dit geld ook voor de lichamelijke kant, omdat de botten van een onvolwassen vogel zacht en makkelijk breekbaar zijn, deze hebben enkele maanden nodig om volledig uit te harden, en onvoorzichtig handelen kan dan ook makkelijk tot breken lijden.

Een jonge harris reageert zeer goed op het socialiseren met mensen. Veel tijd doorbrengen met een jonge Harris, ze veel aandacht geven en ze aan zoveel mogelijk omstandigheden laten wennen, waar ze in een later stadium mee te maken kunnen krijgen, is dan ook een goed bestede tijd. Hierna is de Harris een makkelijk te trainen vogel, die zijn hele leven gemakkelijk dingen bij zal blijven leren.

De Harris staat erom bekent dat ze over het algemeen een hekel hebben aan elke andere soort roofvogel en honden. Ze kunnen dan ook beter niet in combinatie met deze gevlogen worden, tenzij het een valkenier betreft, die heel goed weet wat hij doet.© 2004, Valkeniers.com